Βιβλιοεπιλογή / Φορολογία & ψηφιακή οικονομία
Το βιβλίο, Taxing the digital economy, από τον εκδοτικό οίκο Cambridge University Press, απασχολείται με τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών που λειτουργούν με ψηφιοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα – ένας από τους πιο αμφισβητούμενους τομείς της διεθνούς φορολογίας. Ο συγγραφέας Craig Elliffe εξηγεί τα προβλήματα του σημερινού συστήματος και δείχνει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτουν οι ψηφιοποιημένες εταιρείες. Εκτός από την εξέταση του τρόπου λειτουργίας των διεθνών φορολογικών κανόνων, ο καθηγητής Elliffe προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των πιθανόν επόμενων διεθνών φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Το βιβλίο, Η άμεση φορολογία της ψηφιακής οικονομίας και η δημιουργία αξίας, της Ελένης Θεοχαροπούλου, από τον εκδοτικό οίκο Αφοι Κυριακίδη, εντοπίζει μέσα από τη νομοθεσία και τη νομολογία, την ανεπάρκεια του κλασικού φορολογικού δικαίου να συλλάβει τα εισοδήματα της ψηφιακής οικονομίας.
Περιεχόμενα του βιβλίου: η ψηφιακή τεχνολογία ως μήτρα εξέλιξης της φορολογίας, η δημιουργία αξίας και η άμεση φορολογία της ψηφιακής οικονομίας de lege lata, η δημιουργία αξίας και ο αντίκτυπός της στην ενδοομιλική τιμολόγηση ενόψει της φορολογίας εισοδήματος των συνδεδεμένων ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων, λοιπά ζητήματα φορολογίας της αξίας που ανακύπτουν από το ισχύον δίκαιο της άμεσης φορολογίας των ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων, η δημιουργία αξίας και η άμεση φορολογία της ψηφιακής οικονομίας de lege ferenda, η δημιουργία αξίας και η άμεση φορολογία της ψηφιακής οικονομίας διεθνώς (σε επίπεδο ΟΟΣΑ και σε επίπεδο θεωρητικών προσεγγίσεων), η δημιουργία αξίας και η άμεση φορολογία της ψηφιακής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρόταση για έναν προσωρινό φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Η συγγραφή του βιβλίου Σύγχρονες φορολογικές πρακτικές της ψηφιακής οικονομίας του Φ. Μάλαμα, από τον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, πραγματεύεται τις φορολογικές πτυχές της ψηφιακής οικονομίας και φιλοδοξεί να προβληματίσει ιδιαίτερα σε ένα αντικείμενο που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και εξαρτώμενο από τις τεχνολογικές εξελίξεις που μεταβάλλονται συνεχώς.
Τα θέματα του περιεχομένου του βιβλίου είναι: τα νέα κριτήρια φορολόγησης του εισοδήματος / οι βασικές έννοιες της φορολογίας εισοδήματος, όπως η φορολογική κατοικία, το φορολογητέο εισόδημα, οι πηγές του εισοδήματος, το αντικείμενο της φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και η έννοια της μόνιμης εγκατάστασης / ΦΠΑ και η σύνδεσή του με την ψηφιακή τεχνολογία /το ηλεκτρονικό εμπόριο και δασμοί / τα ηλεκτρονικά βιβλία και στοιχεία / το αλλοδαπό εμπίστευμα (trust) και το αλλοδαπό ίδρυμα (foundation) / οι ψηφιακοί φόροι και εισφορές / το Blockchain και η Tεχνητή Νοημοσύνη (Αrtificial Intelligence – Αl) και η σύνδεσή τους με τη φορολογία.
Tags In
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Απόψεις
Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι και δίκαιη και συνταγματική
Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits). Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits) δίνοντας... Read more →