Η μελέτη της ανταπόκρισης των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών (ΜΝΕ) στα φορολογικά συστήματα των χωρών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της παγκόσμιας κατανομής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ΜΝΕ, είναι το θέμα της εργασίας, MNE Business functions and corporate taxation, OECD Taxation W/P no.7.

Η φορολογία των επιχειρήσεων διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση πρόσφατων κρίσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν σε περιόδους lockdown. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των πολιτικών και η αποσαφήνιση σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στα μέτρα τόνωσης σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και αβεβαιότητας είναι σημαντικά καθήκοντα για μελλοντική έρευνα – είναι η προβληματική του άρθρου Corporate taxation, Annual Review of Economics, vol. 15/2023, των Clemens Fuest και Florian Neumeier.

Το econpol policy brief Corporate taxes reduce investment: new evidence from Germany των Sebastian Link, Manuel Menkhoff, Andreas Peichl, Paul Schüle παρέχει εμπειρικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση της αύξησης των φόρων επί των εταιρικών κερδών στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Η μελέτη συνδυάζει δεδομένα για τα επενδυτικά σχέδια και τις υλοποιήσεις τους σε επιχειρήσεις του γερμανικού βιομηχανικού τομέα και δεδομένα για περισσότερες από 1.400 αλλαγές τοπικής φορολογίας στο σύστημα φορολογίας των επιχειρήσεων στη Γερμανία. Το policy brief δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις επενδύσεις τους εάν αυξάνονταν οι εταιρικοί φόροι. Μια αύξηση των φορολογικών συντελεστών επί των εταιρικών κερδών για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών εσόδων είναι ιδιαίτερα δαπανηρή σε περιόδους ύφεσης. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αποφεύγει την υψηλότερη φορολογία των επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η εργασία των Michael P. Devereux και John Vella, Are we heading towards a corporate tax system fit for the 21st century?, Oxford University Centre for Business Taxation, W/P 14/25, εξετάζει τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζει το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης των εταιρικών κερδών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς το πρώτο είναι, ο υποκείμενος «συμβιβασμός της δεκαετίας του 1920» για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων μεταξύ των χωρών, που πλέον είναι ακατάλληλος για το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Το δεύτερο πρόβλημα είναι, το υφιστάμενο σύστημα φορολόγησης ευνοεί το φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών.

O Eric C. C. M. Kemmeren συζητά στο άρθρο του A global framework for capital gains taxes, INTERTAX, vol. 46, issue 4 (2018) αν ο φόρος υπεραξίας (capital gain tax) μπορεί να αποτελέσει, ως θέμα αρχής, μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη φορολόγηση των κερδών και, εάν ναι, ποια είναι τα βασικά ζητήματα στο σχεδιασμό του φόρου υπεραξίας.