Ανισότητα
World Inequality Report. Ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τις ανισότητες είναι να εστιάσουμε στο κενό μεταξύ του πλούτου των κρατών και του πλούτου του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία 40 χρόνια, τα κράτη έχουν όλο και λιγότερα δημόσια έσοδα. Το μερίδιο του πλούτου που κατέχεται από δημόσιους φορείς είναι κοντά στο μηδέν ή αρνητικό στις πλούσιες χώρες, που σημαίνει ότι το σύνολο του πλούτου βρίσκεται σε ιδιώτες. Η τάση αυτή έχει μεγεθυνθεί από την κρίση του COVID-19, κατά την οποία τα κράτη δανείστηκαν το ισοδύναμο του 10-20% του ΑΕΠ από τον ιδιωτικό τομέα. Ο σημερινός χαμηλός πλούτος των κρατών έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των προκλήσεων του 21ου αιώνα, διαβάζουμε στην έκθεση World Inequality Report 2022, World Inequality LAB.
Αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Η μελέτη Examining the dynamics of saving inequality between 1995 and 2018: evidence from 10 western countries, INET Oxford Working Paper Series, w/p no 2024-08, εξετάζει την έκταση των ανισοτήτων στην αποταμιευτική συμπεριφορά των νοικοκυριών, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τo πως, οι ανισότητες αυτές έχουν εξελιχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Απόψεις
Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι και δίκαιη και συνταγματική
Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits). Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits) δίνοντας... Read more →