Φοροαποφυγή
Γενικός κανόνας κατά της φοροαποφυγής. Το άρθρο του Aitor Navarro, The General anti-avoidance rule of the EU anti-tax avoidance directive (ATAD GAAR): interpretation and lmplementation, Max Planck Institute for Tax Law and Public Finance, W/P 8/2024, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει στο εθνικό τους δίκαιο την oδηγία ATAD GAAR για τον γενικό κανόνα κατά της φοροαποφυγής, καθώς και θέματα συμβατότητας (εφαρμογής) του δικαίου της ΕΕ.
Η Β. Αθανασάκη εκτιμά στη μελέτη της, Γενικός κανόνας απαγόρευσης καταχρήσεων του άρθρου 38 ΚΦΔ: o δικανικός συλλογισμός για την ερμηνεία και εφαρμογή του, ΔιΔικ 5/2020, ότι ο αντικαταχρηστικός κανόνας απονέμει ευρύτατες εξουσίες στις φορολογικές αρχές, καταλείπει ένα εξαιρετικά διευρυμένο πεδίο δράσης, εκτίμησης και διακριτικής ευχέρειας, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να δώσει το έναυσμα για μακρόχρονες αντιδικίες με τους φορολογουμένους ως προς το χαρακτήρα των διευθετήσεων που οι τελευταίοι μετέρχονται ως γνήσιων ή καταχρηστικών.
Οι Γρέγου, Κρινής, Λαζαρέτου και Χουρδάκη στην εργασία τους, Η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού μέσα από τις διατάξεις του ενωσιακού και ελληνικού φορολογικού δικαίου, Δίκαιο Επιχειρήσεων & Εταιριών, τευχ. 3/2019, μελετούν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών εταιριών, υπό την έννοια της απόκτησης φορολογικού πλεονεκτήματος από την ύπαρξη κενών και αναντιστοιχιών μεταξύ των φορολογικών συστημάτων των κρατών. Επίσης, τα αποτελέσματα του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού στη διάβρωση της φορολογικής βάσης και στην ανατροπή της πορείας των φορολογικών εσόδων των χωρών.
Περιεχόμενα: Ι. Η διεθνής πρωτοβουλία BEPS ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής που διαπράττεται από τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών εταιριών, ΙΙ. Η ενσωμάτωση του σχεδίου δράσης BEPS ΟΟΣΑ στην ενωσιακή έννομη τάξη,III. Η ενσωμάτωση του σχεδίου δράσης BEPS στην ελληνική έννομη τάξη, IV. Συμπερασματικά σχόλια.
Οι Κοκόλια κα Λαζαρετού εκτιμούν στο άρθρο τους, Η γενική διάταξη κατά της φοροπαποφυγής (ρήτρα φοροαποφυγής), ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, τευχ. 11/2015, ότι η εισαγωγή στη φορολογική νομοθεσία γενικής διάταξης κατά της φοροαποφυγής, ρήτρα φοροαποφυγής, αποτελεί αναδυόμενη τάση στο κανονιστικό φορολογικό τοπίο. Συγκαταλέγεται στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας προκειμένου αυτή να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό ο οποίος διαπράττεται από την παγκοσμιοποιημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Περιεχόμενα: Α. Η γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής – χαρακτηριστικά, Β. Η γενική διάταξη κατά της φοροαποφυγής – ζητήματα εφαρμογής, Γ. Επισκόπηση της διεθνούς εμπειρίας, Δ. Συμπεράσματα..
Ο στόχος της εργασίας του Antony Ting, iTax – Apple’s International tax structure and the double non-taxation issue, British Tax Review, no.1/2014, είναι διπλός. Πρώτον, αναλύει τη διεθνή φορολογική δομή της Apple και διερευνά πώς πέτυχε τη διπλή μη φορολόγηση των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, τα έτη 2009-2012. Δεύτερον, υποστηρίζει ότι δύο είναι οι λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Πρώτον, η θέσπιση της φορολογικής ομιλικής οντότητας και η υιοθέτηση των εκθέσεων αναφοράς ανά χώρα (Country by Country Reporting).
Tags In
Κάντε εγγραφή στο newsletter μας
Απόψεις
Η φορολόγηση των υπερκερδών είναι και δίκαιη και συνταγματική
Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits). Η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας 187/2024 (όμοια και η 188/2024) επανέφερε στο προσκήνιο τη φορολόγηση των υπερκερδών (windfall profits) δίνοντας... Read more →